Nieuws

Ook achterkant paspoort moet in administratie - 18-05-2016

Van de nieuwste versie van het paspoort moeten werkgevers niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant kopiëren en de kopie ervan bewaren in de salarisadministratie. Dat is noodzakelijk omdat het burgerservicenummer (BSN) tegenwoordig op de achterkant staat.

Vanwege de aanpassing van het uiterlijk van het paspoort staat tegenwoordig het burgerservicenummer op de achterkant van het paspoort. Dat betekent dat werkgevers die een nieuwe werknemer in dienst nemen zowel de voorkant als de achterkant van het paspoort moeten controleren en kopiëren en de kopie ervan moeten bewaren in de salarisadministratie. Alleen dan voldoet de werkgever aan de identificatieplicht.

Op tijd voldoen aan de identificatieplicht

Om te voldoen aan de identificatieplicht moet de werkgever vóórdat de werknemer aan het werk gaat. Bij het kopiëren van het identiteitsbewijs moet hij bovendien zorgvuldig te werk gaan. Maakt de werkgever een verkeerde kopie, dan kan hij te maken krijgen met het hoge anoniementarief. Naast het paspoort is bijvoorbeeld een ID-kaart of een verblijfsvergunning ook een geldig identiteitsbewijs. Een rijbewijs daarentegen niet.

Let op! van de identiteitsbewijzen van uitzendkrachten en andere ingeleende werknemers mogen werkgevers géén kopie maken en bewaren. Om te voorkomen dat werkgevers met een ingeleende werknemer aan de slag gaat die bijvoorbeeld geen verblijfsvergunning heeft is het wel aan te raden hun identiteit te controleren voordat ze aan de slag gaan.  Van buitenlandse uitzendkrachten mag wel een kopie van het identiteitsbewijs worden gemaakt.